-
Výživa
- Proteíny
- Aminokyseliny
- NO doplnky - predtréningové pumpy
- Kreatín
- Stimulanty a energizéry
- Iontové nápoje
- Spaľovače tukov
- Gainery
- Sacharidy a sladidlá
- Energetické tyčinky
- Orechové pasty
- Orechy a sušené plody
- Fitness strava
- Šejkre
- Starostlivosť o zdravie
- Naturálne produkty a potraviny
Ako si vybrať správny proteín?
Proteín je najzákladnejší doplnok výživy a nemal by chýbať v jedálničku každého športovca. Dokonca ho začali užívať aj ľudia, ktorí necvičia, ale len chcú dbať o zdravú stravu a dostatočný denný príjem bielkovín. Ktorý z množstva druhov proteínov je ale pre teba najvhodnejší?
Srvátkové proteíny
Najpredávanejšie proteíny, ktoré sa vyrábajú z kravského mlieka. Poznáme tri druhy – koncentrát, izolát a hydrolyzát. Srvátkové proteíny sú dobre stráviteľné a majú kvalitný aminokyselinový profil.
Srvátkový koncentrát je z tejto trojice najpomalšie vstrebateľný a obsahuje viac sacharidov (aj laktózy) a tuku. Jeho výhodou je relatívne rýchle vstrebávanie a nízka cena.
Srvátkový izolát je čistejší ako koncentrát. Obsahuje teda menej sacharidov a tukov a tvoje telo ho dokáže spracovať rýchlejšie ako koncentrát. Je o trocha drahší, ale stále je jeho cena priaznivá a má dobrý pomer cena/zloženie. Veľa srvátkových izolátov obsahuje viac ako 90 % bielkovín a má vysoký obsah BCAA.
Srvátkový hydrolyzát je najlepší z trojice srvátkových proteínov a preto je aj najdrahší. Rýchlosť vstrebávania je vyššia ako pri koncentráte či izoláte. Hodí sa na rýchle doplnenie bielkovín najmä po tréningu. Kvôli hydrolýze má mierne horkú chuť.
Vaječné proteíny
Tento druh proteínu sa vyrába z vaječných bielok, čo mu zaručuje dobrú vstrebateľnosť a vysokú biologickú hodnotu. Oproti srvátkovému proteínu dokáže viac zasýtiť. Výborne sa hodí aj do koláčov, kde vytvára dobrú hustotu cesta. Neobsahuje laktózu.
Kazeínový (nočný) proteín
Kazeínový proteín sa vyrába podobne ako srvátka z kravského mlieka. 80 % bielkovín v mlieku tvoria práve kazeínové bielkoviny. Veľké množstvo kazeínových bielkovín nájdeš napríklad v tvarohu. Z hodín chémie vieš, že rýchlosť chemických reakcií závisí okrem iného aj od reakčnej plochy látky. Nakoľko kazeín tvorí hrudky, reakčná plocha sa oproti iným proteínom zmenšuje a preto dlhšie trvá, kým ho tvoje telo vstrebe. To je výhoda najmä vtedy, ak potrebuješ zabezpečiť svojmu telu dlhšie vstrebávanie bielkovín. Oproti srvátkovým proteínom ťa dokáže kazeín aj dobre zasýtiť a preto sa hodí dobre aj na doplnenie bielkovín v priebehu dňa.
Viaczložkové proteíny
Tento druh proteínov kombinuje výhody viacerých typov a zdrojov bielkovín. Výhodou týchto proteínov je najmä ich postupné vstrebávanie a preto sa hodí aj ako náhrada stravy.
Hovädzí proteín
Vyrába sa z hovädzieho mäsa a preto neobsahuje žiadnu laktózu ani lepok. Vyznačuje sa vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov a tuku. Obsahuje aj kolagén, ktorý prospieva tvojim kĺbom, šľachám, väzivám, pokožke a vlasom. Jeho chuť je príjemná a vôbec sa nemusíš báť toho, že bude chutiť ako sušené mäso. Je dobre rozpustný a chuťovo príjemný.
Rastlinné proteíny
Výrobcovia doplnkov výživy myslia aj na vegetariánov a vegánov. Tieto proteíny ale nie sú určené len pre nich. Od živočíšnych proteínov sa v mnohom odlišujú a bola by škoda ich nevyužívať aspoň na občasné spestrenie stravy.
- sójový proteín– rýchlo vstrebateľný, ťažšie rozpustný, obsahuje veľa BCAA a glutamínu
- ryžový proteín– obsahuje veľa vitamínov, glutamínu a vlákniny. Neobsahuje cholesterol ani tuky, nedráždi žalúdok
- konopný proteín– dobrý pomer omega 3 a omega 6 mastných kyselín, obsahuje veľa vlákniny a žiadnu laktózu ani lepok